KAMPANJA SE 'ZAKOTRLJALA' / Počinje bitka za birače: 'Prvi krug diskvalificirat će desnog kandidata, Milanović ne mora brinuti'

Datum izbora, prema mišljenju stručnjaka, ne igra nikakvu ulogu po pitanju konačnog rezultata

16.11.2019.
18:32
VOYO logo

Na dan sjećanja na vukovarsku tragediju u taj grad stižu i tri glavna kandidata na predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro. Upravo na temu Vukovara ponovno je zaiskrilo među njima.

"Normalno, ratovi su gotovi", poruka je s plakata Zorana Milanovića u Vukovaru, koja je posebnozasmetala njegovu protukandidatu Miroslavu Škori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije normalno na Trpinjskoj cesti u Vukovaru prije tužne obljetnice poručivati Vukovarcima da su ratovi gotovi. Nije normalno ignorirati njihovubol. Nije normalno praviti se da je ratno poglavlje zatvoreno dok ne riješimo otvorena pitanja s agresorom. I ne, nikako nije normalno da ovakav ignorant bude predsjednik Hrvatske", poručio je Škoro.

U Vukovar Milanović dolazi, no, u kolonu, kako je već najavio, neće. Aktualna predsjednica stiže sutra. U kolonu sjećanja će i Miroslav Škoro. Iz njegova stožera poručuju, da kod njih nema problema niti oko datumaizbora, što je pokrenuo Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 130 tisuća ljudi neće biti u poziciji glasati zato što sada kuhaju sarme, gledaju čekove kojima su platili odlazak na odmor s djecom prije više mjeseci i neće se zadržati u Hrvatskoj radi mene, radi Kolakušića, Škore ili Kolinde", kazao je tijekom intervjua u RTL-u Danas.

Upravo 22. prosinac, smatra politolog Ivica Relković, važniji je za Škoru i Grabar-Kitarović, nego Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi krug je diskvalificirajući za jednog desnog kandidata, ne za lijevog, i on je irelevantan za Zorana Milanovića. Drugi krug je borba za pobjedu potencijalno desnog, ako je KGK i Zorana Milanovića. Drugi krug pada na termin koji ako ćemo uzeti i Stipe Mesić je glatko pobjeđivao."

Datum je i za sociologa Svena Marcelića, trivijalna stvar, kao i pitanje kome više pogoduje veća izlaznost. Na prošlim predsjedničkim izborima - prema datumima koje je odredila Milanovićeva vlada, u prvom krugu odaziv je bio 47 posto, a u drugom krugu 59 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo je stvar u tome da su prošli predsjednički izbori pokazali da veća izlaznost ne mora nužno biti dobra za ljevicu, bila je veća izlaznost u drugom krugu i pobijedila je Grabar-Kitarović, što znači da taj parametar nije dovoljno istražen."

Tada je Grabar-Kitarović pobijedila za 32 tisuće glasova. Sada, prava borba za svaki glas tek počinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo