Odjednom je sve u redu? / Potres srušio strop škole na Kajzerici: Nakon upita RTL-a statičari žutu naljepnicu zamijenili zelenom

Image
Foto: Vijesti.hr

Jedna od najnovijih škola u Zagrebu odmah poslije potresa dobila je žutu naljepnicu statičara zbog urušavanja stropa.

7.4.2020.
15:41
Vijesti.hr
VOYO logo

Užasan potres u Zagrebu najveću je štetu nanio užem centru grada, kao i naseljima bližima epicentru te elementarne nepogode. Treslo se u cijelom gradu i okolici. Osim u centru, posljedice su se mogle primjetiti i u Novom Zagrebu, pa i u kvartu Kajzerica

Kako je od 30. ožujka stajalo na stranicama Osnovne škole Kajzerica, ta je zgrada oštećena iako je jedna od najmodernijih i najnovijih škola u Zagrebu - krenula je s radom 2014. godine. Nakon pregleda statičara dobila je žutu naljepnicu, dakle oznaku da je privremeno neuporabljiva s naznakom da su potrebne mjere hitne intervencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vas je zabrinula žuta oznaka na vratima škole, ne brinite, uslijed potresa srušilo se nekoliko stropnih ploča u učionicama i to će uskoro biti sanirano. Statika škole nije narušena i sve je ostalo netaknuto", stajalo je u obavijesti na stranicama škole upućenoj zabrinutim roditeljima koji su nas kontaktirali.

Image
Foto: Vijesti.hr

FOTO: RTL.HR

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žuta naljepnica znači da trebate odmah iseliti dok se ne poduzmu hitne mjere. Ili ste u zgradi na vlastitu odgovornost. Često se žuta naljepnica odnosi samo na zadnju etažu ispod krovišta, a donje su procijenjene kao sigurne", tako je građevinar i statičar Neven Crnobrnja objasnio građanima što znači žuta naljepnica.

Image
Foto: Vijesti.hr

FOTO: RTL.HR

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da saznamo što se događa, poslali smo upit školi, ali i Gradu Zagrebu. Čitatelji koji žive na Kajzerici kazali su nam i koji su još problemi te zgrade. Tako nam je jedna čitateljica RTL.hr-a objasnila što se njoj dogodilo na prvom roditeljskom sastanku u novoizgrađenoj školi 2014. godine.

"Dakle luster je pao na prvom roditeljskom sastanku. Prvi dan novootvorene škole na Kajzerici prilikom upoznavanja roditelja sa učiteljicom u prostoriji učionice. Iznenada i ničim izazvan. Srećom nitko nije stradao. To je bilo 2014. godine. Ne znam da li se kasnije nešto slično ponovilo", rekla je čitateljica za RTL.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, dobili smo i fotografije kako zgrada Osnovna škola Kajzerica, ali i IV. Gimnazija Žarka Dolinara sada izgleda. S vanjske strane na njoj su rupe. No, kako nam kažu, to nije posljedica potresa već napucavanja lopti. Podsjetimo, zgrada je izgrađena 2014. godine. 

Image
Foto: Vijesti.hr

FOTO: RTL.HR

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naš upit o stanju zgrade nakon potresa, Osnovna škola Kajzerica nije nam odgovorila. No, zanimljiv je odgovor pročelnika za obrazovanje Grada Zagreba, Ivice Lovrića. Nakon našeg upita zgradu je nakon tjedan dana čekanja i samo nekoliko sati nakon našeg upita posjetio statičar i dobila je zelenu naljepnicu.

"Slijedom Vašeg upita o šteti u OŠ Kajzerica prouzrokovanoj potresima, ovim Vas putem izvještavamo da su statičari pregledali školu i utvrdili kako na školi ne postoje oštećenja te škola ima zelenu oznaku", odgovorio nam je pročelnik Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

FOTO: RTL.HR

Sa stranice Osnovne škole Kajzerica obavijest na kojoj je pisalo kako su pale ploče sa stropa, izmijenjena je i to se uopće više ne spominje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani učenici i roditelji, prošla su prva dva tjedna nastave na daljinu i polako se svi navikavamo na to nama neprirodno stanje. I dalje smo ovdje, ali virtualno, i uvijek nam se možete javiti, potražiti savjet ili pomoć. Svjesni smo zajedničkih početničkih pogrešaka i učimo iz njih.

Naposljetku, svima nam je važno da uskoro svane dan kad ćemo moći pogledati iza sebe i reći da je sve ovo prošlo i da smo opet u školskim klupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada, dat ćemo sve od sebe da svima olakšamo ovo razdoblje. I dalje objavljujemo neke materijale nadležnih institucija koji supomoć u novonastaloj situaciji i pozivamo vas na poveznice gore desno, gdje možete pronaći dodatne informacije i savjete. Hvala na podršci i razumijevanju, čuvajte se i dalje", sada stoji u toj istoj objavi od 30. ožujka.

Image
Foto: RTL

FOTO: RTL.HR

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgojno obrazovni centar na Kajzerici – Osnovna škola Kajzerica, IV. gimnazija i podružnica dječjeg vrtića Trnsko izgrađen 2014. koštao je oko 140 milijuna kuna, stoji na stranicama građevinske tvrtke koja je bila zadužena za strojarske, sprinkler instalacije i instalacije vodovoda i kanalizacije na školi.

Gradonačelnik Milan Bandić nedavno je izjavio kako su građani krivi za štetu nakon potresa jer nisu ulagali u imovinu. A tko je onda trebao ulagati u zgradu staru svega šest godina u vlasništvu Grada Zagreba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo