Od danas štrajk u svim školama / Protiv Vladine ponude 94 posto prosvjetara! Mihalinec: 'Borba za dostojanstvo nema cijene'

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

Za nastavak štrajka do ispunjenja sindikalnih zahtjeva izjasnilo se 91.04 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju

19.11.2019.
8:24
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u ponedjeljak navečer poslao je pismo članovima sindikata vezano uz frontalni nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva poručivši kako je izuzetno važno snažno odgovoriti Vladi te da borba za dostojanstvo nema cijene.

"Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja jednoglasno su donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog do ispunjenja zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje, te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene", istaknuo je Mihalinec u pismu koje je objavljeno na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenja", dodao je.

U pismu je najavio je da sindikati planiraju aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu i da će uskoro organizirati prosvjed u Zagrebu na jednom od gradskih trgova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nastavak štrajka 91.04 posto prosvjetara

Na izjašnjavanju, provedenom 13. i 14. studenog u 381 osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj ustanovi među sindikalnim članovima, ali i svim zaposlenicima koji su sudjelovali u štrajku 94,09 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju usprotivili su se prijedlogu  Vlade Republike Hrvatske  o povećanju  koeficijenata od 2 posto svim zaposlenicima u školama od 1. srpnja 2020. godine.

U osnovnim školama protiv ponude Vlade bilo je 93.06 posto zaposlenika koji su pristupili izjašnjavanju, dok se srednjim školama ponudi Vlade usprotivilo  96.12 posto zaposlenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nastavak štrajka do ispunjenja sindikalnih zahtjeva izjasnilo se 91.04 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju,  93.14 posto članova u osnovnim školama i 89.98 posto članova u srednjim školama, priopćio je Preporod.

Izjašnjavanju je pristupilo 8922 člana Sindikata Preporod i  2944 zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni Vladinim ignoriranjem cirkularnog štrajka

Sindikalisti su se, kako se neslužbeno doznaje, na opći štrajk odlučili nakon što su njihovi članovi postali nezadovoljni Vladinim ignoriranjem cirkularnog štrajka.

Frontalni štrajk koji kreće sutra u skladu je s najavama sindikata obrazovanja da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom, kao i nakon najave da im neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije splitske škole ne štrajkaju

Ipak, kako piše Slobodna Dalmacija dvije splitske škole, Elektrotehnička škola i III. gimnazija (MIOC), na svojim su službenim stranicama objavile da će se nastava održati po rasporedu.

Podsjetimo, Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati pak traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo