I njima treba pomoć / Temperature su sve niže, sjetite se beskućnika! 'Oni nas trebaju, imaju teške psihičke probleme'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ugrijati ih neće samo jednokratno prenoćište nego veća prava i bolje organizirana skrb jer njima je pomoć potrebna svakog dana

31.12.2019.
21:30
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Niske temperature i hladnoća najteže padaju onima koji nemaju krov nad glavom. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima više od dvije tisuće beskućnika. U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana prihvatilišta su zbog nižih temperatura sve popunjenija.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj iz  Velike Kosnice koji je tri mjeseca u prihvatilištu za beskućnike izjavio je: "Imamo topli obrok, topli krevet i sve što trebamo. Još neko vrijeme ću biti ovdje dok ne nađem, posao i stan i onda odlazim odavde. To je ono što mogu."

U prihvatilištu u Velikoj Kosnici Novu godinu dočekat će stotinjak ljudi. Mjesta ima za njih još 50-ak. Ovdje su na toplom, osigurana su im tri obroka i usluge socijalnog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko tko je bez smještaja treba se javiti Centru za socijalnu skrb. Kada dođu u prihvatilište više nemaju pravo na zajamčenu minimalnu socijalnu naknadu i mnogi odabiru naknadu i spavaju u neadekvatnim uvjetima vani", izjavila je Andrea Kozar Pasanec, socijalna radnica u prihvatilištu za beskućnike.

Za Novu godinu u pučkoj kuhinji će biti pripremljen ručak. Uz korisnike prihvatilišta, pučke kuhinje grada Zagreba pripremaju obroke za oko 2 i pol tisuće najugroženijih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo napraviti malo topliju atmosferu. Biraju se jela i namirnice. Želimo napraviti malo svečaniji ručak, da to bude malo obilnije i veće. Da im priuštimo malo više kao što to mogu i ostali građani", kazala je Katarina Radat s Odsjeka za socijalnu skrb Dobrog doma Grada Zagreba.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Bivši beskućnik Mile Mrvalj na ulici je proveo tri i pol godine, utočište su mu bile napuštene kuće, gradski kolodvori i javni prijevoz. Kaže da su problemi beskućnika i danas veliki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti ljudi prije svega trebaju zdravstvenu zaštitu, oni imaju teške psihičke probleme, depresije, tjelesne retardacije. Njih treba zbrinuti, a ne prepustiti ulici", kaže. 

Ugrijati ih neće samo jednokratno prenoćište nego veća prava i bolje organizirana skrb jer njima je pomoć potrebna svakog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo