Očekuje manji pad BDP-a / Vujčić: 'Čeka nas crna jesen? Bit će gore nego što je bilo na proljeće? To nije realno'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Guverner HNB-a je rekao da su ga u posljednje vrijeme prozvali dežurnim optimistom

23.9.2020.
12:15
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

''Dominantna nota je da nas čeka crna jesen i da će biti gore nego što je bilo u vremenu iza nas - što nije realno jer smo na proljeće imali karantenu i lockdown'', istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić na konferenciji ''Dan velikih planova'', dometnuvši da su ga u posljednje vrijeme prozvali dežurnim optimistom.

Image
ŠTO NAS ČEKA NA JESEN? /

Guverner Vujčić za RTL o krizi i tržištu nekretnina: 'Cijene su već počele padati. To se vidi i bez statističkih podataka'

Image
ŠTO NAS ČEKA NA JESEN? /

Guverner Vujčić za RTL o krizi i tržištu nekretnina: 'Cijene su već počele padati. To se vidi i bez statističkih podataka'

Vujičić je rekao da su u ovom trenutku prognoze kretanja BDP-a  povoljnije nego što su bile na proljeće jer su podaci za drugi, ali i za treći kvartal optimističniji nego li je to izgledalo na proljeće. ''Predviđeni pad BDP-a je oko osam posto za Hrvatsku i države u europskom okruženju'', rekao je Vujčić na konferenciji u organizacija Lidera i dodao da hrvatski vanjskotrgovinski partneri očekuju manji pad BDP-a od Hrvatske kao i da vjerojatno do 2023. nećemo doći na razine prije krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi visokofrekventni pokazatelji upućuju na početak oporavka, ali intenzitet oporavka nije jednak u svim sektorima, naime, kako je objasnio: ''Za ovu je krizu karakteristično da imamo snažan pad ekonomske aktivnosti, ali relativno kratkotrajan za veći dio ekonomije, a za pad smo zaslužni samo kroz uvođenje karantene''.

Ova recesija je dovela do značajno različitih padova u sektorima, ali industrijska proizvodnja i građevinska aktivnost su se vrlo brzo oporavile dok su usluge kao ugostiteljstvo još uvijek u lošoj situaciji i oporavk u tom sektoru će trajati nešto duže. Što se robnog izvoza tiče, u drugom kvartalu vidjeli smo pad svih komponenti izvoza zbog lockdowna. U RH je pad robnog izvoza bio manji nego u drugim usporedivim zemljama, a to odražava činjenicu da imamo manji udio izvoza u BDP-u nego druge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče radnih mjesta, Vujčić je rekao da ih je izgubljeno oko 50.000 i da smo trentuno na razini zaposlenost iz 2018. Što se, pak, tiče monetarne politike, upozorio je da bi nas bilo kakvo odgađanje ulaska u tečajnu listu pomaknulo za barem godinu dana u nazad: ''Tečajna politika ostaje ista, tečaj ćemo održavati sve od ulaska u Eurozonu i to je tečaj našeg ulaska u EU''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo