Vijeće za euro / Vujčić najavio: 'Euri će se moći podizati na svim bankomatima bez naknade.' Ali, samo u ovih mjesec dana

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Svi vidimo da cijene rastu, ali to nije zbog uvođenja eura', rekao je Vujčić

21.7.2022.
10:46
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković kazao je na početku sjednice Nacionalnog vijeća za euro kako je od svih članica EU-a hrvatsko društvo najeuriziranije.

"Ispunili smo dva strateška cilja dublje integracije Republike Hrvatke u EU. Ono što smo istaknuli u programu Vlade u prvom i drugom mandatu. To je veliko postignuće koje će se dogoditi nakon devet i pol godina članstva u EU. Proces kovanja eura pripremljen je kvalitetno i s velikim iskustvom dosadašnjeg kovanja kuna, kovnica kuna će taj posao obaviti na vrijeme", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i guverner HNB-a Boris Vujčić koji je predstavio najvažnije korake u procesu uvođenja eura.

"Do službenog uvođenja eura treba iskovati više od 420 milijuna komada kovanica, pa smo zbog toga zaposlili nove ljude. Nabavit ćemo i 350 milijuna komada euro novčanica. Riječ je o tržišnom procesu. Da, svi vidimo da cijene rastu, ali to nije zbog uvođenja eura", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujčić je otkrio jednu važnu informaciju za građane: na svim bankomatima, neovisno od koje su banke, euri će se moći isplatiti i onima koji nisu klijenti bez posebne naknade, ali samo između 15. prosinca i 15. siječnja 2023. godine.

"Bankomate treba prilagoditi za isplatu eura. Dio bankomata će do 31.12., a pogotovo za vijeme božićnog šopinga biti opskrbljen s kunama. Većina bankomata će biti pripremljena za eure od 1. siječnja. Od 15. siječnja 2023. očekujemo da svi bankomati imaju euro. Između 15.12. i 15.1. odlučili smo da se neće naplaćivati naknade za korištenje bankomata druge banke čiji niste klijent, tako da će se moći podizati euri na bilo kojem bankomatu što je posebno važno za manje sredine. Ili, primjerice, dođete u šoping centar i vidite sedam bankomata različitih banaka. Pitanje je koliko je i to efikasno i na tome se radi. Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najviše bankomata po osobi u Europi", rekao je guverner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ulazak u eurozonu /

Ovo su prve hrvatske kovanice eura! Rade se punom parom, do kraja godine bit će ih otkovano 420 milijuna

Image
ulazak u eurozonu /

Ovo su prve hrvatske kovanice eura! Rade se punom parom, do kraja godine bit će ih otkovano 420 milijuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo