BIJES JEDNOG MATURANTA / 'Ispit mi je pljunuo u facu i napravio budalu od mene!'

Image
Foto: PIXSELL

Velika većina maturanata iznimno je nezadovoljna ispitom iz državne mature, a posebno ljut bio je učenik iz graditeljsko-geodetske tehničke škole iz Splita. Njegov je revoltirani komentar počeo kružiti internetom i ubrzo postao vrlo popularan.

24.5.2012.
13:05
PIXSELL
VOYO logo

Revoltirani maturanti ne prestaju 'sipati' svoje nezadovoljstvo po društvenim mrežama zbog težine ispita državne mature, a komentar jednog splitskog maturanta brzinom munje se proširio Facebookom.

Razlog negodovanja jednog maturanta iz graditeljsko-geodetske tehničke škole iz Splita nije vezan uz nezadovoljstvo riješenim ili očekivanim postignućem jer smatra da je ispit riješio i više nego odlično, javlja portal srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledao sam očima zadatak po zadatak i nisam mogao vjerovat. Ispit državne mature iz hrvatskog jezika bio A razine, u svim segmentima prilagođen gimnazijskom kurikulumu. Pod tim smatram zadatke tipa prijevod neke latinske riječi, konkretno riječ vers iz Ujevićevog Oproštaja. Da nije Gibonnija i njegove pjesme "Libar" ("Dajem ti verse i note...") ne bi znao da 'vers' ustvari znači 'stih", napisao je spomenuti učenik.

Učenik smatra da je za rješavanje tekstova iz književnosti trebalo imati vrhunsko predznanje o svim segmentima, kada je napisano djelo, pod kojim okolnostima i kakve su karakteristike svih likova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gramatika, njena problematika i riješavanje su taman predviđeni za studente pete godine Filozofskog fakulteta koji za diplomski rad imaju zadatak kompletnog analiziranja svih polja fonologije, fonetike i morfologije. Stvar je u tome, što je 95 posto nas prvi put čulo za simploku i '-i' jednačenje", dodao je u svom komentaru.

Svjestan je i protuargumenata koji se nameću:

"Zašto sam ja, koji sam iz stručne škole, pisao A razinu? Zato što mi ministar tvrdi da ja i gimnazijalac možemo rješavati oboje, i višu, i nižu razinu, te da su oboje nama prilagođeni, samo ovisi o tome koliko smo se spremali. Notorna LAŽ".

"Sve što ja znam je da mi je današnji ispit pljunuo u facu. Ponizio me i zgazio kao najgubavijeg pasa. Napravio je od mene budalu, jednostavno", revoltirano je nastavio.

Maturant se pita u ime svih kolega zašto je baš on "pokusni kunić koji gradi svoju karijeru i svoj život na pogreškama vladajućih koji žele dodatno omastiti brk europskim plaćama?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je državna matura donijela samo tri generacije propalih maturanata te propale snove o upisu na željeni fakultet.

"Neka su me popljuvali, pljuvat ću i ja na njih, samo zato što nisam lutka, niti njihov savršeno podmazani, zatupljeni, neprosvjećeni stroj, nego netko tko ne priznaje 'status quo'. Tražili ste rat, dobit ćete rat", zaključio je svoj komentar.

Podsjetimo, na nezadovoljstvo maturanata zbog preteških ispita za državnu maturu reagirao je resorni ministar ŽeljkoJovanović te je sve učenike i njihove roditelje pokušao umiriti obećanjem da će nakon uvida u testove i rezultate koje su maturanti postigli donijeti neke konkretne zaključke i prijedloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo