BRZA REAKCIJA MINISTRA / Linić pisao Milanoviću i prebacio odgovornost na bivšu šeficu Porezne

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Na stranicama Ministarstva financija objavljeno je pismo ministra Slavka Linića upućeno predsjedniku Vlade RH. Riječ je o pismenom očitovanju koje je premijer Milanović ranije zatražio od ministra financija o tijeku predstečajne nagodbe Drvne industrije Spačva iz Vinkovaca.

5.5.2014.
15:00
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović zatražio je ranije od ministra financija Slavka Linića očitovanje o tijeku predstečajne nagodbe Drvne industrije Spačva iz Vinkovaca, priopćili su iz Vlade RH.

Predsjednik Vlade danas je dobio traženo očitovanje ministra financija, te će razmotriti sve podatke iz ministrovog očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju o predstečajnoj nagodbi Drvne industrije Spačva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uvodu pismenog očitovanja koje je ministar financija Slavko Linić poslao predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću stoji - "s obzirom na neistine i zlonamjerne teze objavljene danas u „Jutarnjem listu“ o predstečajnoj nagodbi tvrtke Spačva d.d. objavljujemo kronologiju događanja.

Ministar Linić u svom pismu premijeru Milanoviću tvrdi da nije bilo nezakonitosti oko Spačve s njegove strane te je indirektno poručio da je nezakonito u ovom slučaju postupala donedavna ravnateljica Porezne Nada Čavlović Smiljanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte cijelo pismo ministra Linića upućeno premijeru Milanoviću!

"Temeljem navedenog ministar financija je dana 25. studenog 2013. potpisao kupoprodajni ugovor o preuzimanju nekretnina koje su bile predmet nagodbe sklopljene pred Trgovačkim sudom. Nepoznato je zašto je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave s tolikim odmakom vremena od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora zatražila od Područnog ureda Vukovar da 3. ožujka 2014. izvrše procjenu vrijednosti predmetne nekretnine. Također je razvidno kako je ta procjena Područnog ureda Vukovar napravljena mimo uobičajene prakse i zakonskih propisa koji govore o porezu na promet nekretnina. Navedena procjena je neutemeljena obzirom da ne sadrži sve bitne činjenice za oporezivanje (više procjena sudskih vještaka koje su rađene 2010.-2012.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ODGOVORNE OSOBE POREZNE UPRAVE ZA NEPODUZIMANJE MJERA NAPLATE POREZNOG DUGA SPAČVA d.d. OD 1.1.2012. DO OTVARANJA POSTUPKA PREDSTEČAJNE NAGODBE

Ravnateljicom Porezne uprave dana 29.12.2011. imenovana je Nada Čavlović Smiljanec koja je sukladno zakonskim propisima ministru radi bolje organizacije posla predložila imenovanje nove pročelnice Područnog ureda Vukovar Lidije Grgić koja je imenovana pročelnicom 20.03.2012., a do 19.03.2012. pročelnik Područnog ureda Vukovar bio je Milan Matak.

Djelatnici Porezne uprave hijerarhijski zaduženi za poreznog obveznika do 17.12.2012. godine kada je poreznog obveznika preuzeo Ured za velike porezne obveznike (UVPO) kako slijedi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Pročelnik Područnog ureda Vukovar od 1.5.2001. do 19.03.2012.: Milan Matak
  • Pročelnica Područnog ureda Vukovar od 20.03.2012.: Lidija Grgić
  • Voditelj ispostave Vinkovci od 1.8.2009. do 15.11.2012.: Željko Galić
  • Voditeljica ispostave Vinkovci od 15.11.2012.: Martina Levaković Banović
  • Voditelj u ispostavi Vinkovci zadužen za utvrđivanje poreza za pravne osobe od 1.8.2009. je Josip Brgles.
  • Referent - dana 01.01.2012. godine nadležni referent je bio Ante Šarić koji je poreznog obveznika preuzeo 01.01.2011. godine od referenta Vladimira Rupčića.
  • 17.12.2012. Promijenjen tim na 3429 – UVPO

U travnju 2014. obaviješten sam o nalazu ravnateljice Čavlović-Smiljanec da je zemljište u predstečajnom postupku Spačva d.d. precijenjeno te da su velike razlike u procjenama. Kako me je ravnateljica o tome osobno obavijestila tijekom travnja 2014., a sudska odluka je donesena u svibnju 2013. zaključio sam da je sa ulaskom novog vlasnika i potpisanim Sporazumom s ostalim vjerovnicima predmet predstečajne nagodbe zaključen.

Uputio sam ravnateljicu, s obzirom da procjena Područnog ureda Vukovar odstupa od procjene vještaka, da učini novu procjenu jer sam ocijenio da možemo zbog eventualnih kriminalnih radnji pokrenuti postupak naknade štete od sudskog vještaka i revizora društva Spačva d.d.

Smatram da je neodgovorno prozivanje svojih suradnika od strane gospođe Čavlović-Smiljanec za novi izbor sudskog vještaka, iz razloga što je za dodatnu procjenu bila osobno zadužena. Temeljem pristigle nove procjene ne nalazim elemenata prijevare i kriminalnih radnji, a to znači niti eventualnog zahtjeva za naknadu štete.

S obzirom na pismo ravnateljice Čavlović-Smiljanec od 2. svibnja o.g. koji ste mi uputili, postavlja se pitanje što je to ravnateljica poduzela pravovremeno.

1. Predstečajna traje od 21.12.2012. do travnja 2013. i sud je prihvaća 15. svibnja 2013.
2. Izvršavajući sudsko rješenje potpisujem naplatu duga u zamjenu za zemljište dana 25.11.2013.
3. U ožujku 2014. ravnateljica radi neurednu novu procjenu
4. U travnju 2014. osobno me izvješćuje o svom nalazu i upućujem je na novi nalaz kako bi mogli poduzeti radnje prema revizoru i sudskom procjenitelju
5. Nakon novog nalaza ne nalazim za potrebno poduzeti nikakve radnje

MINISTAR FINANCIJA
Slavko Linić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Podsjetimo, Jutarnji list je objavio kako je u posjedu četiri dokumenta koji potvrđuju da je Slavko Linić osobno donio i potpisao odluku na temelju koje je Ministarstvo financija izgubilo najmanje šest milijuna kuna, a ukupna šteta mogla bi se popeti čak i do 27 milijuna kuna.

Na te navode je reagirao i USKOK koji je zatražio "žurno dostavljanje cjelokupne relevantne dokumentacije koja se odnosi na kupnju zemljišta tvrtke Spačva kako bi odlučio o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo