drugi najgori masakr / Do jučer miran gradić zavio je cijelu Ameriku u crno

Policija je objavila da je žena pronađena na drugom mjestu zločina rodbinski povezana s ubojicom, ali nije potvrdila da se radi o njegovoj majci Nancy Lanzi, kako pišu svi američki mediji. Nancy Lanza legalno je posjedovala pištolje Sig Sauer i Glock i pušku Bushmaster, za koje se pretpostavlja da ih je Adam koristio pri zločinu.

15.12.2012.
17:57
VOYO logo

Policija u Connecticutu pronašla je vrlo dobre dokaze koji bi trebali pomoći utvrđivanju motiva za pokolj u osnovnoj školi u Newtownu, objavio je inspektor u tamošnjoj državnoj policiji PaulVance na tiskovnoj konferenciji u subotu.

"Snage za provedbu zakona pronašle su na mjestu zločina neke vrlo dobre dokaze koji će pomoći našim istražiteljima u sklapanju cjelovite slike o tome što se dogodilo u Newtownu, i još važnije, zašto se dogodilo", kazao je Vance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vance nije opisao dokaze, ali je kazao da je dvadesetogodišnji napadač AdamLanza na silu ušao u školu, čime su demantirane neke glasine da je bio pušten.

Policija je također objavila da je žena pronađena na drugom mjestu zločina rodbinski povezana s ubojicom, ali nije potvrdila da se radi o njegovoj majci NancyLanzi, kako pišu svi američki mediji. Nancy Lanza legalno je posjedovala pištolje Sig Sauer i Glock i pušku Bushmaster, za koje se pretpostavlja da ih je Adam Lanza koristio pri zločinu. Susjedi su američkim medijima kazali da je Nancy Lanza bila pasionirana kolekcionarka oružja i da je često sa svojim sinovima odlazila na gađanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela ubijenih su nakon istrage koja je trajala cijelu noć predana mrtvozornicima. Imena žrtava službeno još nisu objavljena. Motiv zločina i dalje je glavno pitanje istražiteljima. Newtown je prije ovog pokolja po statistici kriminala bio peti najsigurniji grad u Sjedinjenim Državama.

Dvadesetero djece u dobi od pet do deset godina i sedmero odraslih ubijeno je u mahnitom pohodu Adama Lanze koji je šokirao taj miran gradić na jugu Nove Engleske, 130 kilometara sjeveroistočno od New Yorka, i cijelu naciju ostavio u golemoj žalosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lanza, koji je odrastao u Newtownu, gradu s 27 tisuća stanovnika, bivši je učenik škole Sandy Hook u kojoj je izvršio pokolj, a majka mu je u njoj bila učiteljica. U školi je upao u dva razreda i odjeven u crnu borbenu odoru i s vojnim prslukom pucao je monstruoznom preciznošću. Iza sebe je ostavio samo jednu ranjenu osobu, kazao je ranije glasnogovornik mjesne policije.

Radi se o ženi čiji identitet nije otkriven. "Ona je dobro. Njezin iskaz bit će vitalan za istragu", rekao je Vance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ubijenima su i ravnateljica DawnHochsprung, koja je poznavala Lanzu, i školska psihologinja MarySherlach.

Predsjednik Obama u subotnjem je radijskom obraćanju naciji pozvao Amerikance na solidarnost. Ponovio je svoju poruku od petka i pozvao da se politika makne na stranu i poduzme djelotvorna akcija koja će spriječiti ponavljanje ovakvih tragedija. Nije, međutim, izrijekom spomenuo potrebu bolje kontrole naoružanja u zemlji. "Tugujemo s obiteljima koje su izgubile najdraže. A u svojim molitvama spominjemo roditelje onih koji su preživjeli", kazao je Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U američkoj povijesti ovo je drugi najgori masakr u nekoj obrazovnoj ustanovi. Krvaviji je bio onaj na fakultetu Virgina Tech 2007. s 32 mrtva.

Diljem SAD-a u mnogim su državama zastave spuštene na pola koplja, a u školama i crkvama održana su bdijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo