sutra putuje u sad / Nora dobila vizu! Skupljeno više od 5 milijuna kuna!

Skupljeno je 5.294.342 kuna! Tek kad je na računu bilo dovoljno novca, američka ambasada je Nori i njenim roditeljima odobrila vizu te sutra ujutro putuju u SAD-u.

6.2.2013.
17:04
VOYO logo

U KBC-u Rebro održana je konferencija za novinare, koju su vodile predstavnice udruge Hrabro dijete i roditelji teško bolesne djevojčice Nore Šitum. Konferencija za novinare je najavljena kako bi se roditelji mogli zahvaliti svim sugrađanima na iskazanoj dobroti.

Nakon što se za liječenje Nore Šitum u Philadelphiji prikupilo 3,2 milijuna kuna te je objavljeno da u petak ide u SAD, uslijedio je novi šok! Naime, iz dječje bolnice u Philadelphiji stigla je obavijest da cijena liječenja sada iznosi 4,7 milijuna kuna (837.224 dolara), što je za 1,4 milijuna više od dosadašnjeg iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Press konferencija je malo kasnila jer Norini roditelji nisu stigli na vrijeme jer su u američkoj ambasadi čekali vize. Naime, tek kad je na računu bilo dovoljno novca, američka ambasada je Nori i njenim roditeljima odobrila vizu. Skupljeno je 5.294.342 kuna!

Predstavnice udruge Hrabro dijete prije svega su zahvalile medijima jer bez njih ova akcija ne bi bila moguća te su upoznali javnost sa svojim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo zdravlja i ministar Rajko Ostojić je cijelo vrijeme bio skoro 24 sata dostupan udruzi "Hrabro dijete" i Norinoj obitelji. Moramo biti zahvalni što su Ministarstvo zdravlja i Vlada ukinuli PDV. To nije niti jedna vlada učinila, a to nije uspjelo niti jednoj udruzi", rekla je Đurđa Aleksić.

"Prvi puta mogu reći da sam ponosna na Hrvatsku, od onog pojedinca koji je uplatio najmanji iznos do onih koji su uplatili velike svote. No, donacije nisu stizale samo iz Hrvatske. Nama su stigle valute za koje nismo ni znali, dakle, cijeli svijet je čuo za Noru", kazala je predsjednica udruge Jasminka Žužić, koja je također upozorila na neprilagođenost zakona te probleme djece oboljele od malignih bolesti, ali i njihove roditelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hvala dragi ljudi!'

"Hvala dragi ljudi! Hvala onom najmanjem čovjeku. Vidjela sam jednu uplatu od osam kuna, dakle, netko nije popio kavu ili nije imao više, ali je ipak uplatio novce za Noru", zahvalila je Norina majka.

"Uspjeli smo okrenuti Hrvatsku naglavačke, ali red letenja nismo, pa ipak putujemo sutra, a ne u petak. Vize su riješene", kazala je ĐanaAtanasovska, Norina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nora i njeni roditelji lete sutra u 9.50 sati, a s njima idu i dva liječnika.

"Ja sam sinoć do 2.40 sati bila u korespondenciji s Amerikom. Nakon što je cijela priča završena, trebalo je danas poslati račun da on bude podmiren prije nego stignemo. No, došla su dva računa: jedan na 575 tisuća dolara, a drugi na 262 tisuće dolara. Drugi račun se odnosi na naknadnu njegu koja će Nori biti pružena tijekom redovitih kontrola. To nije nešto što moramo platiti odmah, nego nakon što je smjestimo", objašnjava Norina majka. Dodala je kako to nije sav novac koji treba platiti. Naime, morat će se platiti i kemoterapija, no američki liječnici još uvijek ne znaju koliko će to iznositi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako država ne može pomoći, mi smo pokazali da možemo'

"Ovo nije borba samo za Noru, nego za sve Nore. Pokrenuli smo jednu lavinu... Ako država ne može pomoći, mi smo smo pokazali da možemo. Hvala svima", istaknula je.

Norina majka se posebno zahvalila i ministru zdravlja Rajku Ostojiću, koji je neprestano bio u kontaktu s njima te im je iznimno pomogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je u zakonu koji je loš i manjkav, koje maligno oboljelo dijete ne smatra invalidom. Nigdje u zakonu nema stavke da je maligno oboljelo dijete invalid i da ima ikakva prava. Ima pravo na skrb do osme godine, ali kad napuni osam godina ta se prava ukidaju", istaknula je Đurđa Aleksić iz udruge Hrabro dijete.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo