GRAĐANI SU RAZOČARANI / 'Ovo je jasna poruka birača političkim elitama'

S obzirom da su povijesni izbori za Europski parlament privukli povijesno mali broj birača, kakva se poruka može iščitati iz toga? Neke odgovore u razgovoru za RTL Danas ponudio je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

14.4.2013.
19:23
VOYO logo

"Kako možemo očekivati od naših građana birača da izađu na ove izbore i daju svoj glas kad ne znaju o čemu odlučuju. Nisu imali dovoljno vremena da se upoznaju s važnošću Europskog parlamenta, s važnošću institucija Europske unije. Također, političke stranke se nisu dovoljno potrudile da animiraju te birače da izađu na izbore, da ih upoznaju sa svojim kandidatima, da im kažu što će ti kandidati raditi jednog dana ukoliko ih birači izaberu. Dakle, ovo je jasna poruka birača političkim elitama, političkim stranakama da nisu zadovoljni svojim položajem u ovakvoj demokraciji i da kada žele sudjelovati u odlučivanju mimo izbora, onda to teško ide", rekao je Dragan Zelić za RTL Danas.

"Mislim da je ovo jedan dobar pokazatelj da su građani općenito razočarani politikom i predstavničkom demokracijom kao takvom. Dakle, možemo se pitati, ne samo u Europskoj uniji, nego i u Hrvatskoj - koga naši izabrani predstavnici predstavljaju? Štite li u dovoljnoj mjeri naše interese? Ili možda predstavljaju neke druge interese, partikularne interese i interese nekih centara moći", dodao je izvršni direktor GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da će odaziv na ove izbore biti među najmanjima u Europi, dovodi li to u pitanje legitimnost izabranih predstavnika?

"Oni će biti legitimni, ali bilo bi puno bolje da je veći odaziv, tada bi imali stvarni, puni legitimitet i bila bi možda veća politička odgovornost u tom dijelu. Ono što je ključna današnja poruka da se radi o krizi demokracije, o krizi političkih stranaka. Nemamo samo na djelu gospodarsku krizu, mislim da političke elite, prvenstveno vladajuća koalicija, mora se zamisliti o svojim potezima u budućnosti, vratiiti povjerenje građana u poltičke stranke, te u politiku kao takvu", zaključio je Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezana vijest:Povijesni izbori privukli povijesno mali broj birača

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo