za rad spremne / Kako da nezaposlenost mladih žena bude niža od PDV-a?

Image
Foto: Za rad spremne

'Naš cilj jest osvijestiti i upozoriti na položaj mladih žena na tržištu rada te zahtijevati učinkovite strategije i analize mjera te trendova na području obrazovanja i tržišta rada. Želimo konstruktivnu politiku, kao i njenu implementaciju, kako bi se uskladila ta dva usko povezana segmenta', traže članice inicijative 'Za rad spremne'.

14.5.2013.
11:40
Za rad spremne
VOYO logo

Ako ste ovih dana šetali centrom Zagreba, sigurno ste primijetili plakate na kojim djevojka tužnog izraza lica baca svoju diplomu u koš za smeće te gleda oglas za posao na koji primaju isključivo muškarce. Ako ste pomislili da je riječ isključivo o nečijem umjetničkom izričaju, varate se.

Nezaposlenost mladih u ožujku 2013. godine dosegla je čak 51.6 posto, čime je postala najvišom stopom nezaposlenih mladih osoba u povijesti Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno ugrožena skupina jesu mlade žene zbog toga što su dvostruko diskriminirane - i po dobnoj i po rodnoj osnovi, a osim toga, žene su tradicionalno manje plaćene od muškaraca za rad iste vrijednosti. Upravo zbog toga se pojavila potreba da se osnuje inicijativa koja tematizira probleme mladih žena i tržišta rada.

Inicijativa Za rad spremne ističe kako su gotovo sve mjere koje su donijela ministarstva kako bi smanjila nezaposlenost mladih zapravo potpora stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno tzv. Mrsićevom volontiranju za 1.600 kuna. Pod krinkom stjecanja iskustva, mlade se zapravo izrabljuje i iskorištava kako bi godinu dana gotovo besplatno radili, a zatim će ih se odbaciti i zamijeniti novim 'volonterima'.

Budući da ovo 'volontiranje' češće pogađa žene nego muškarce zbog neusklađenosti obrazovnog sustava s tržištem rada, skupina mladih žena je odlučila ukazati na ovaj problem te tražiti adekvatna rješenja.

"Naš cilj jest osvijestiti i upozoriti na položaj mladih žena na tržištu rada te zahtijevati učinkovite strategije i analize mjera te trendova u području obrazovanja i tržišta rada. Želimo konstruktivnu politiku, kao i njenu implementaciju, kako bi se uskladila ta dva usko povezana segmenta. Želimo okončati diskriminaciju mladih i unutar te kategorije posebno osjetljivu skupinu - žene", piše na njihovim Facebook stranicama, koje su pokrenute tek prije nekoliko dana, ali na njima građani već ostavljaju svoje fotografije potpore te pišu svoja iskustva diskriminacije na radnom mjestu.

Inicijativu 'Za rad spremne' pokrenule su sudionice projekta Mlade žene mijenjaju svijet, koju u Hrvatskoj provodi nevladina, feministička organizacija CESI. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo