i još uvijek broje / Inicijativa 'U ime obitelji' sakupila više od 710.000 potpisa

Image
Foto: Željko Lukunic/PIXSELL

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' izvijestila je danas kako su dosad prikupili više od 710 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o tome da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

29.5.2013.
11:39
Željko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Inicijativa U ime obitelji, koja je proteklih tjedana sakupljala potpise za raspisivanje referenduma o braku kao zajednici muškarca i žene, na današnjoj konferenciji za medije potvrdila je kako su prikupili više od 710.000 potpisa.

"Prema do sada pristiglim podatcima, za referendum se očitovalo više od 710 tisuća građana", kazao je Lino Zonjić na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Westin i dodao da je to brojka bez podataka iz sedam županija za posljednja četiri dana izjašnjavanja građana. Građanima je zahvalio na izjašnjavanju, a volonterima na požrtvovnom radu 'unatoč napadima pojedinaca i dijela medija koji su inicijativu predstavljali kao homofobnu'.

"Očekujemo da će Sabor poštivati Ustav i napraviti korake koje je dužan napraviti", poručila je liderica ove kontroverzne inicijative Željka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša inicijativa ne ide protiv nikoga, želimo da se brak definira u Ustavu i da građani slobodno, na demokratski način mogu izraziti svoje mišljenje o toj važnoj temi", naglasio je Zonjić.

Odvjetnik inicijative U ime obiteljiKrešimir Planinić ocijenio je da su u posljednih 15 dana suočeni s nedemokratskim djelovanjem pojedinaca iz izvršne vlasti, pa su najedanput, kaže Planinić, nekom nevidljivom tintom uneseni novi termini u Ustav i Zakon o referendumu kao što su popis i registar birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Željko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Željko Lukunic/PIXSELL

(Foto: Željko Lukunic/PIXSELL)

Naglasio je kako je ministar uprave prije mjesec dana kazao da je broj birača pročišćen, a sada ispada, kaže Planinić, da za ovu akciju vrijedi neki drugi broj birača što bi značilo da bi morali 'pozvati i mrtve da glasuju i daju potpis'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srećom, građani su prepoznali našu inicijativu i došao nam je novi val potpisa", dodao je.

Upozorio je da se sad javlja i navodna dvojba o pravnoj snazi referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome nema nikave dvojbe", kazao je i napomenuo kako su ustavno-pravni stručnjaci nedvosmisleno poručili da je referendumska odluka obvezatna. Pritom je podsjetio kako građani mogu odlučivati posredno, putem svojih predstavnika u Saboru i neposredno - referendumom.

"To su dva načina odlučivanja i suvišno je objašnjavati kako se u Saboru glasuje kad imamo referedum", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi, jučer su poslali pismo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i zamolili ga da se očituje o pravnoj snazi referenduma.

Neprimjerenim je ocijenio pokušaj političkoga pritiska na Ustavni sud i suce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zar je demokracija i volja građana samo onda kada to odgovara onima na vlasti?", upitao je Planinić i dodao da više od 700.000 potpisa daje za pravo građanskoj inicijativi U ime obitelji reći da je to volja građana. Najavio je da će za dva do tri tjedna predati zahtjev te konačni broj potpisa i popisne knjige predsjedniku Hrvatskog sabora.

Svaka obitelj može biti moja obitelj

'Ne podržavam to i ne mogu me spriječiti da glasam po svojoj volji'

'Iza inicijative 'U ime obitelji' stoji stranka Hrast'

Volonteri 'U ime obitelji' ometali građane na biralištima

Željka Makrić je kazala kako se u samo dva tjedna u Hrvatskoj može postići da se oko važnog pitanja ujedini puno ljudi različitih vjeroispovjesti, svjetonazora, nacionalnosti i zanimanja koji žele da u ustavu stoji definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će i političari na vlasti prepoznati da je vrijeme da se to čuje i na referendumu", naglasila je.

Od Ustavnog suda, bude li to zatraženo, očekuje odluku da je to referendumsko pitanje usklađeno s Ustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neprihvaljivo je da se komentira suce Ustavnog suda i to nas jako zabrinjava", navela je i ocijenila da je sada poruka ustavnim sucima - 'ako se usudite donijeti odluku koja se nama ne sviđa, onda ćemo vas napadati'.

"Očekujemo da će se suci tome znati oduprijeti", dodala je Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo