DRŽAVNI UDAR U EGIPTU / Različite reakcije na svrgavanje Mursija s vlasti

Image

Zemlje u susjedstvu Egipta u četvrtak su različito reagirale na svrgavanje s vlasti egipatskog predsjednika Mohameda Mursija. I dok jedne taj potez vojske smatraju nedopustivim, druge podržavaju poštivanje volje naroda.

4.7.2013.
15:45
VOYO logo

Zemlje u susjedstvu Egipta različito su reagirale na svrgavanje s vlasti egipatskog predsjednikaMohameda Mursija. I dok jedne taj potez vojske smatraju nedopustivim, druge podržavaju poštivanje volje naroda, javljaju svjetske novinske agencije.

Turski ministar vanjskih poslova AhmetDavutoglu izjavio je da je vojno svrgavanje Mursija "neprihvatljivo" i nazvao ga je "vojnim udarom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino putem izbora nekoga se može maknuti s vlasti i to je volja naroda. Neprihvatljivo je da se vlada, koja je došla na vlast na demokratskim izborima, sruši nelegalnim sredstvima i čak i više vojnim udarom", rekao je Davutoglu novinarima.

Katar podržava volju egipatskog naroda i smatra Egipat liderom u arapskom i islamskom svijetu, javila je televizija al Džazira pozivajući se na izvor u ministarstvu vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Katar će nastaviti poštivati volju Egipta i njegova naroda...", kazao je izvor.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Egipat, Državni udar, Kairo, Vojska

Iran se također zauzima za poštivanje volje naroda u Egiptu i "inzistira na potrebi da se odgovori na njegove legitimne zahtjeve" nakon svrgavanja Mursija s vlasti, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. Teheran se nada da će "poštivanje demokratskog procesa i očuvanje stečevina revolucije omogućiti da se odgovori na zahtjeve naroda, stranka i utjecajnih političkih skupina u toj zemlji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je zauzeo oprezan pristup glede svrgavanja Mursija, a glasnogovornik premijera BenjaminaNetanyahua odbio je komentirati tu vijest. Međutim, Netanyahuov blizak suradnik TzachiHanegbi izrazio je nadu da će imenovanje AdlijaMansura za privremenog predsjednika dovesti do ponovne uspostave većinom zamrznutih kontakata s vladom u Kairu.

Hanegbi, član Netanyahuove stranke Likud i parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i obranu, izrazio je zadovoljstvo nastavkom dobrih veza s egipatskim oružanim snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Egipat, Državni udar, Kairo

"Jučerašnji događaji ojačali su osjećaj da smo možda prošli loše razdoblje i da možda sada ima izgleda za diplomatske odnose s bilo kim tko će voditi Egipat u bliskoj budućnosti", rekao je Hanegbi za vojni radio.

U Egiptu je u četvrtak čelnik egipatskog ustavnog suda Adli Mansur položio prisegu kao novi prijelazni predsjednik zemlje, dan nakon što je vojska svrgnula dosadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mansur je položio prisegu nakon nekoliko dana prosvjeda i posebno burna posljednja 24 sata tijekom kojih je vojnom intervencijom dosadašnji predsjednik maknut s vlasti. To je s oduševljenjem dočekala golema masa ljudi okupljena na ulicama Kaira i Aleksandrije koja je od nedjelje tražila njegovu ostavku, ali je u sukobima između Mursijevih pristaša i protivnika poginulo 14 osoba.

Počela uhićenja Mursijevih ljudi

Ured egipatskog državnog tužitelja u četvrtak je zapovjedio uhićenje čelnika Muslimanskoga bratstva MohamedaBadiea te njegova zamjenika Kairata el-Šatera, objavili su sudski i vojni izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šater je bogati poslovni čovjek kojega smatraju glavnim strategom bratstva. On je bio prvi izbor Muslimanskoga bratstva na lanjskim predsjedničkim izborima. Bio je diskvalificiran zbog prijašnjih presuda, pa je Mursi zauzeo njegovo mjesto.

Šater i Badie uhićeni su na temelju optužbe da su poticali nasilje u kojem je početkom tjedna pred zgradom Muslimanskoga bratstva u Kairu ubijeno najmanje osam osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muslimansko bratstvo objavilo je da neće ići oružjem protiv vojske, ali da puč ne prihvaća, rekao je u četvrtak jedan čelnik te organizacije. "Ovo je vojni udar. Ustrajni smo i dokazivat ćemo kako je nelegitiman dok se to ne ispravi, rekao je Mohamed El-Baltagi novinarima na promursijevskome okupljanju ispred jedne kairske džamije.

Egipatsko pravosuđe otvorilo je u četvrtak istragu protiv Mursija i još 15 islamista zbog vrijeđanja sudstva, objavio je sudac Tarvat Hamad. Sve osobe pod istragom dobile su i zabranu putovanja, dodao je. Otkad je u srijedu vojska svrgnula vlast Mursijeva Muslimanskoga bratstva, to mu je već druga zabrana odlaska iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ElBaradei prvi kandidat za predsjednika prijelazne vlade

Mohamed ElBaradei, nekadašnji direktor agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju, glavni je kandidat za čelnika egipatske prijelazne vlade, kažu u četvrtak politički i diplomatski izvori.

Glavni savez liberalnih i lijevih stranaka, Fronta nacionalnog spasa, te grupe mladih koje su vodile protumursijevske prosvjede imenovale su ElBaradeija (71) pregovaračem s oružanim snagama i on je bio prisutan kad je zapovjednik vojske general AbdelFatah al-Sisi u srijedu proglasio da vojska preuzima vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Egipat, Državni udar, Kairo, Vojska

"ElBaradei je naš prvi izbor", rekao je izvor blizak vojsci pod uvjetom da ostane anoniman zbog osjetljivosti situacije.

"On je međunarodna figura, popularan među mladima i vjeruje u demokraciju koja bi uključila sve političke snage. Osim toga, popularan je i među nekim islamističkim skupinama", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički izvori kažu da bi ElBaradei, koji je na čelu IAEA dobio i Nobelovu nagradu za mir, bio prihvatljiv i zapadnim vladama koje se svim silama trude Mursijev pad ne nazvati pučem.

Vjeruje se da će odluka biti donesena u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo