UGROŽENA ZAŠTITA GRAĐANA / Vlada uvodi radnu obvezu za liječnike

Image
Foto: RTL

Na početku današnje sjednice Vlade premijer je predložio da se nakon 60. dana štrajka uvodi radna obveza doktorima.

14.11.2013.
11:29
RTL
VOYO logo

Na početku današnje sjednice premijer Zoran Milanović je bez ikakve prethodne rasprave predložio, a ministri i ministrice jednoglasno prihvatili 'ubačenu' točku dnevnog reda - uvođenje radne obveze doktorima medicine u zdravstvenim ustanovama.

"Ugrožena su osnovna načela u pružanju medicinske zaštite građana, zagarantirana Ustavom i zakonima. Budući da je zdravstvena djelatnost od posebnog interesa u cilju sprečavanja štetnih posljedica, uvodi se radna obveza za liječnike", objasnio je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik na kraju današnje sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) organizirao je štrajk u bolnicama tražeći da se liječnicima bolje plati prekovremeni rad, odnosno dežurstva i pripravnosti. Predsjednik HLS-a Ivica Babić isticao je da štrajk neće biti prekinut dok Vlada ne potpiše novi kolektivni ugovor kojim će ispuniti njihove zahtjeve.

Ministarstvo zdravlja i tri zdravstvena sindikata, koji već više od mjesec dana pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, danas su trebali parafirati prijedlog kolektivnog ugovora, no Babić je jučer izjavio da neće staviti svoj paraf jer im Ministarstvo nudi 'sramotnu cijenu rada'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek najavila je parafiranje prijedloga kolektivnog ugovora, a očekuje se da bi prijedlog mogao prihvatiti i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Podsjetimo, danas je 58. dan štrajka liječnika u hrvatskim bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnike čekaju i manje plaće za listopad. S Vladinom odlukom se ne slažu jer unatoč štrajku, kažu - rade.

U sisačkoj je bolnici tako čak sedamdeset posto liječnika s odjela kirugije zatražilo papire za odlazak u inozemstvo. Otkad su povukli suglasnosti za rad dulji od 48 sati na tjedan, rade u smjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo