PROŠLE GODINE POSJETIO DŽUNGLU / Zabrinuti Papa pozvao na molitvu za spas Amazonije: 'Ta šumska pluća presudna su za život našeg planeta'

Image
Foto: Twitter

Područje Amazonije osigurava čak 20 posto slatke vode na planetu u tekućem stanju, 34 posto svih prašuma te između 30 i 50 posto svjetske flore i faune

25.8.2019.
13:38
Twitter
VOYO logo

Papa Franjo u nedjelju je, nakon molitve Anđeo Gospodnji, rekao da je "zabrinut" zbog požara koji haraju amazonskom prašumom, nazivajući je "plućima presudnim za život našeg planeta".

"Zabrinuti smo zbog velikih požara koji su se proširili Amazonijom. Ta šumska pluća presudna su za život našeg planeta", rekao je Sveti Otac pred mnoštvom vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osamdesetdvogodišnji Papa, koji je rođen u Argentini i koji najesen organizira  međunarodnu konferenciju o Amazoniji, pozvao je 1,3 milijarde katolika diljem svijeta da "mole kako bi se svi požari što prije ugasili".

Sveti Otac se u svibnju sastao s indijanskim poglavicom Raonijem koji je došao upozoriti Europu na krčenje amazonske prašume. Poglavica plemena Kajapo htio je tom je prigodom prikupiti milijun eura za zaštitu rezervata Xingu u Brazilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je u svojoj enciklici o ekologiji "Laudato si" (objavljena u svibnju 2015.) koja ima naglašenu društvenu notu, osudio uništavanje amazonske prašume zbog "velikih međunarodnih gospodarskih interesa".

Sveti Otac je u siječnju 2018. posjetio Puerto Maldonado, selo na jugoistoku Perua okruženo amazonskom džunglom, u kojem su se okupile tisuće peruanskih, brazilskih i bolivijskih domorodačkih indijanskih plemena. Tada je oštro kritizirao "snažan pritisak i pohlepne gospodarske interese velikih za naftom, plinom, drvetom, zlatom i agroindustrijskim monokulturama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je putovanje označilo početak pripreme za svjetsku Biskupsku sinodu predviđenu za listopad na temu amazonske prašume koja zauzima čak 43 posto površine Južne Amerike i u kojoj živi gotovo tri milijuna domorodaca.

Područje Amazonije osigurava čak 20 posto slatke vode na planetu u tekućem stanju, 34 posto svih prašuma te između 30 i 50 posto svjetske flore i faune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta zelena pluća svijeta prostiru se na području devet od 12 južnoameričkih zemalja -najvećim dijelom su u Brazilu (67 posto), zatim u Boliviji (11 posto) i Peruu (13 posto).

Stotine požara nastavljaju pustošiti amazonsku prašumu dok raste međunarodni pritisak na brazilskoga predsjednika Jaira Bolsonara da napokon zaustavi vatrenu stihiju u plućima svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudbina najveće tropske prašume na planetu, koju već tjednima guta plamen, u fokusu je summita G7 koji se ovaj vikend održava u francuskome Biarritzu.

Prema posljednjim službenim podacima, od siječnja 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se vodi takva evidencija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, a otežavajuća je okolnost velika suša koja će se nastaviti i tijekom rujna.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo