uoči summita u bruxellesu / UN: EU se hitno mora uključiti u akciju spašavanja imigranata

Image
Foto: AP Images

'Odgovor Europske unije mora biti nešto više od dosadašnjeg minimalističkog pristupa koji prvenstveno ima za cilj zaustavljanje dolaska migranata i izbjeglica na njezine obale', stoji u zajedničkom priopćenju UN-a i IOM-a

23.4.2015.
16:47
AP Images
VOYO logo

Europska unija mora hitno oformiti pomorsku operaciju spašavanja migranata i biti spremna primiti znakovito veći broj izbjeglica, priopćili su u četvrtak dužnosnici UN-a i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

"Odgovor Europske unije mora biti nešto više od dosadašnjeg minimalističkog pristupa (...) koji prvenstveno ima za cilj zaustavljanje dolaska migranata i izbjeglica na njezine obale", stoji u zajedničkom priopćenju uoči summita EU-a u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje zajednički potpisuju voditelji UN-ovih agencija za ljudska prava i izbjeglice Zeid Ra'ad Al Husein i Antonio Guterras, posebni predstavnik UN-a za migracije Peter Sutherland i voditelj IOM-a William Lacy Swing.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je za četvrtak izvanredni summit šefova država ili vlada zemalja članica kako bi raspravljali o tome što mogu učiniti da olakšaju dramatičnu situaciju u Sredozemlju, u kojem stotine ljudi pogibaju pokušavaju se domoći europskih obala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog vijeća ističe da ne treba očekivati brzo rješavanje problema na njegovu izvoru, odakle dolaze migranti - jer ga naprosto nema.

Prema Tusku, postoji nekoliko pitanja koja se hitno moraju riješiti: kako zaustaviti krijumčare ljudima koji zarađuju novac dovodeći u opasnost živote migranata, kako ubrzati zajedničke napore na spašavanju ljudi, kako najbolje pomoći zemljama članicama koje su najviše pogođene i kako ubrzati suradnju između zemalja iz kojih dolaze migranti i tranzitnih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo