gastro-putovanje / Matejino putovanje u "zemlju sunca": kakva je makedonska hrana i piće

Image

Ako uskoro planirate putovanje, nakon Matejinog iskustva, Makedonija će se sigurno naći na vašoj listi želja

12.3.2018.
9:36
VOYO logo

"Zaljubila sam se u Makedoniju i njezine ljude prije tri godine, obožavam tu zemlju, sve što ona je i što daje. Naprosto je nemoguće ne zavoljeti njihovu hranu, fantastična vina, srdačan i nevjerojatno gostoljubiv i topao narod", kazala je Mateja Domitrović Sabo koja je protekli tjedan provela u "zemlji sunca" gdje je, zajedno sa svojim kolegama novinarima, obilazila neke od njihovih najpoznatijih vinarija poput Tikveša, Bovina i Kamnika.

Image
Image

Osim po dobrom i kvalitetnom vinu, Makedonija je poznata i po bogatoj ponudi tradicionalnih jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Makedonci izvrsno kuhaju i štuju svoju gastronomsku tradiciju pa su ovdje u prvom planu jela od povrća s nezaobilaznim, nadaleko poznatim paprikama među kojima posebno mjesto zauzima vezena paprika, koja se koristi za pripremu raznih namaza, a u sušenom obliku, mljevena ili tucana za razna kuhana jela. Svaki obrok kreće s ajvarom, pinđurom, namazom od sušenih rajčica, makalom (namazom od paprike i češnjaka ili samo češnjaka koji je karakterističan za ohridski kraj), raznim slatama, pitama, kačkavljem, ovčjim sirilom", otkriva simpatična gastronovinarka koju je njihova kuhinja oduševila već kod predjela, a glavni dio tek slijedi. 

Image
Image

"Nakon toga onda slijedi selsko meso, zapečeni grah, janjetina, mesna pečenja i slično. No, prije samog početka jela pije se žuta rakija ili, kako je Makedonci zovu, žolta, a ostatak jela prate vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Makedonci su sjajni vinari, imaju sve uvjete za uzgoj loze i tome su potpuno posvećeni. Njihova vina, među kojima svakako treba izdvojiti njihove autohtone sorte vranec i temjaniku, redovito se piju i poštuju u cijelom svijetu.

Image
Image

Vinsku kulturu su zaista digli na nevjerojatnu razinu i stalno rade na kvaliteti i razvoju vinskog biznisa", prepričala je Mateja koja osim dobre hrane, izuzetno cijeni i čašu kvalitetnog vina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Makedonija je zemlja koja ti se naprosto uvuče pod kožu, teško se odvojiti od svih njezinih divota, divnih gradova poput Skopja, Ohrida, Bitole, a posebice od Makedonaca, ljudi koji boravak u ovoj čudesnoj zemlji čine jos bogatijim i posebnijim", zaključila je te tako završila ovaj kratki izvještaj svog gastro-putovanja.

Image
Image

Mateja se nakon Makedonije vraća na snimanje popularnog kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', a novu epizodu ne propustite pogledati već danas, 12. ožujka u 20 sati na RTL-u!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo