psihologinja objašnjava

Želite li biti sretni? Potrudite se malo oko svojih ciljeva

'Ako želiš živjeti sretan život veži ga uz CILJ, ne uz ljude ili stvari' - Albert Einstein

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
shimmer fallback

Ana Čerenšek

Ana Čerenšek/ 2.9.2019. u 9:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od kad sreća ima veze s motivacijom? Nije li sreća osjećaj koji može doći i iz samog pogleda na nešto lijepo, iz zagrljaja ili tople riječi? To je, naravno, istina. Osjećaj sreće može doći iz različitih smjerova. No, ono što vam sa sigurnošću mogu reći je da odsustvo motiva u životu znači i odsustvo sreće. Sreća se ipak mora zaraditi, ova sporadična, koja tu i tamo kapne, lijepa je ali nedovoljna. Ako ne postižemo uspjehe u životu (ma kako ih definirali), osjećat ćemo se neispunjeno i nesretno. Dakle, zaključak je jasan - motivacija prethodi ostvarenju cilja, a ostvarenje cilja vodi ka osjećaju sreće. Pa kako onda (p)ostati motiviran dugoročno, pročitajte u tekstu koji slijedi!

>>> Razvod - dobra ili loša stvar?

Motivacija je čudna pojava

Nadam se da će vas neke od rečenica koje slijede motivirati na razmišljanje o tome što Vas sve može motivirati… jer motivacija je čudna pojava koju je nemoguće vidjeti, uloviti, opisati ili definirati. Još je k tome i individualna! (možda smo mogli kao ljudi biti manje kompleksni ali eto, ovako je valjda zanimljivije).

Definicija kaže: motivacija je stanje ili proces unutar pojedinca koji potiče, održava i usmjerava ponašanje prema određenom cilju. To stanje, odnosno proces je nešto što je pretpostavljeno i ne može se direktno opažati ni mjeriti. Obično o motivaciji zaključujemo na temelju ponašanja pojedinca i poznavanja njegovih potreba i želja. S obzirom na činjenicu da na ponašanje utječu i brojni drugi faktori, samim opažanjem ponašanja ne možemo sa sigurnošću zaključivati o motivaciji pojedinca. Dakle, ako vam netko izgleda kao da mu se ne da, to uistinu ne mora biti tako. Možda je samo gladan pa nije svoj :)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Često pitanje u životu općenito je kako poboljšati motivaciju? Ukoliko na to pitanje gledamo holistički, odgovor je složen od nekoliko međuovisnih komponenti. Zašto je važno gledati na pitanje motivacije iz više različitih uglova? Zato što svaka osoba ima jedinstven set potreba, motiva i želja. Kad bi gledali na motivaciju kao na jednostavni konstrukt koji se može potaknuti kod svih linearno i na jednak način, bili bismo u krivu i ne previše uspješni. Upravo zato ne pale kod svih jednake fore. Kod nekog je vikanje motivirajuće, a nekog morate pomaziti po glavi da bi se pokrenuo. Uistinu za nekoga je mrkva, a za nekoga batina.

>>> Simptomi burnouta i liječenje: Hoćemo li svi sagorjeti na poslu?

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Motivi koji nas pokreću mogu dolaziti iznutra (intrinzično) i/ili iz okoline (ekstrinzično). Unutarnji su stabilni i dugoročni, a vanjski kratkoročni i intenzivni. Eto, vidite da nije čudno što se neko tamo vuče po terenu, a zarađuje ozbiljne novce. Nakon prve - druge - treće plaće, zarada pada u drugi plan, a neke druge stvari (poput želje za igrom i zabavom) dolaze u prvi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Složenoj motivaciji možemo doskočiti na brojne načine ako ju uopće možemo uloviti i definirati. Jedan od njenih jasnih i opipljivih segmenata svakako su ciljevi (koje možda i ne volite postavljati!).

>>>Krivo je bojati se straha i isključivo tragati za srećom

Potrudite se malo oko svojih ciljeva

Ciljevi su iznimno snažni motivatori i pokretači ponašanja pojedinca. Psiholog može pomoći osobi ispravno postaviti ciljeve poštujući određena pravila ili to može osoba učiniti sama. Pravila postavljanja ciljeva nalažu promišljanje o tome koliko je cilj specifičan, mjerljiv, dohvatljiv, osobno važan i vremenski određen. Uz ovakvu podršku i sistem, osoba može postići zavidnu razinu motivacije uz osjećaj zadovoljstva postignutim. Potrudite se malo oko svojih ciljeva. Pričajte s drugima o njima i vidite je li im jasno što želite ostvariti, kako ćete to ostvariti i do kada. Ukoliko je vašem sugovorniku sve kristalno jasno, imate dobro postavljen cilj. Vaša motivacija je sigurna!
Ako ne znate ili ne želite postavljati konkretne ciljeve, jedan kojeg bi svakako trebali uzeti u obzir je život u skladu s vrijednostima.

Vrijednosti su temeljni ciljevi koje pojedinac želi ostvariti u svom životu. Ukoliko koristimo vrijednosti kako bi se svakodnevno motivirali, potičemo razvoj intrinzične motivacije i postavljamo kvalitetne temelje za zdrav i snažan odnos među njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

>>>Zašto je promjena teška i kako si možemo pomoći?

Odustajanje od vlastitih vrijednosti znači odustajanje od sebe, a to rijetko činimo. Na taj način, naši ciljevi postaju naša osobna misija i veliki izvor motivacije.

Postoje brojni faktori koji mogu pomoći u izgradnji dugotrajnog i stabilnog osjećaja motiviranosti, nabrojala sam samo neke od njih. Kojeg god da izaberete, na dobrom ste putu izgradnje ispunjene i samouvjerene osobe, a što je najvažnije, ulažete u vašu sreću. Svaki dan. 

Isplati li se za to malo zasukati rukave, vi recite meni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
<para><strong><em>Ana Čerenšek</em></strong><em>je psihologinja i mentalna trenerica. Cijelu karijeru provodi u savjetodavnom radu sa stotinama sportaša, sportašica, menadžera, glumaca, pustolova, ali i s ostalima u potrazi za izvrsnošću. Predstavlja dio tima vrhunskih sportaša poput Damira Martina (srebrni veslač iz OI Rio 2016.), Lovre Majera (najbolji mladi nogometaš 2017. i 2018.) i Ivana Raiča (kapetan odbojkaške reprezentacije hrvatske). Ana provodi poslovne treninge i edukacije za niz domaćih i međunarodnih tvrtki. Uz Igora Čerenšeka bila je član tima Davora Rostuhara, jedinog Hrvata na Južnom polu 2018. godine.</em></para>

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVA DRAMA

Što vas očekuje u seriji 'Miriše na ljubav'? Donosimo sadržaj svih ovotjednih epizoda!

Image
Drew Scott

Brak funkcionira iako rade zajedno: Omiljeni 'lovac na nekretnine' i nakon 12 godina u nju je zaljubljen preko ušiju

Image
OD 21:15 SATI

Što vas danas očekuje u seriji 'Miriše na ljubav'? Serkan odluči priznati Edi zašto ne želi djecu

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču