Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
savjeti stručnjaka

Psihologinja Ana Čerenšek: Kako s djecom pričati o razvodu?

Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica, objasnila je kako s djecom razgovarati o razvodu i olakšati život djeci

Selma Sakić/ 11.10.2019. u 7:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kada se razvod dogodi ili smo ga sami planirali, najčešće nismo sami u tom procesu jer obitelj krase i naša djeca. Ono što želimo je pružiti njima neku informaciju s kojom oni mogu baratati dalje. Iako smo mi možda razvod odabrali kao odrasle osobe i bivši bračni partneri, moramo shvatiti da ga djeca jako emotivno doživljavaju, teško bez obzira je li to bilo dogovorno ili nije", rekla je na početku videa o ovoj važnoj temi Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica. Dalje je rekla i da je teško kada nije dogovoran razvod i kada se bivši bračni partneri suočavaju s nizom emotivnih problema i s novonastalim financijskim poteškoćama.

"Moj savjet je da pronađete snagu u sebi i da pred djecom ipak ostanete ona osoba koja ima kontrolu nad cijelom situacijom. Dakle, djeca u roditeljima vide sigurnost. Osobu koja uvijek zna odgovor na probleme i koja će uvijek pronaći što se sutra može bolje napraviti, iako nam danas možda nije sjajno. Ako ćete biti previše emotivni pred djecom i dijeliti svoje misli kako je to što se desilo katastrofa i kako ne znate što dalje, budite sigurni da vaše dijete to neće znati rješavati. Neće se dobro snaći u toj situaciji i moguće da ćete izazvati burna anksiozna i depresivna stanja kod vaše djece. Dakle to je nešto što biste trebali izbjeći", objasnila je dalje.

'Raditi katastrofu od situacije je ono što biste trebali izbjeći'

"Najbolje je da partneri zajedno razgovaraju s djecom i predstave to kao nešto što se desilo i što je normalno. A zašto je normalno? Razvod je zapravo nešto što se događa svakoj drugoj obitelji u Hrvatskoj. Daleko je to od neke nenormalne situacije koja se nije nikada i nikome dogodila. Definitivno nemojte skrivati pred djecom novonastalu situaciju jer oni će i dalje živjeti i s vama i vašim bivšim partnerom ili partnericom. A u budućnosti će se suočiti s informacijama koje nisu došle od vas", dalje je rekla i dodala.

"Dakle skrivati razvod ili biti pretjerano emotivan ili raditi katastrofu od cijele situacije je ono što biste trebali izbjeći. A ono čemu biste se trebali prikloniti je normalan razgovor s djetetom o tome kako se to dogodilo i kako ćete jednostavno svi pokušati pronaći svoje novo mjesto u novonastaloj situaciji. Od svega toga treba svakako istaknuti vrijeme koje ćete kvalitetnije provoditi sa svojim djetetom i biti više uronjeni u aktivnosti i razgovor s njim. Moći ćete mu poklanjati pravu roditeljsku ljubav bez obzira na razmirice koje ste prije imali u obitelji. Dakle opet razvod može učiniti bolju situaciju za vas i za vaše dijete i možete to iskoristiti kao plus", objasnila je Čerenšek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Selma Sakić/ 11.10.2019. u 7:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba