Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nije tako loše

Što će se sve u vašem tijelu promijeniti ako prestanete piti kavu?

Popularni stimulans ima i negativne posljedice. Pretjerana konzumacija kofeina može stvoriti osjećaj nelagode i probavne probleme

Image

kava arabica

Foto: Pixabay
Život i stil/ 8.1.2020. u 15:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kultura kofeina je jaka u svijetu. Uz vodu, čaj je piće koje se najviše konzumira, piše National Geographic. Dok su energetska pića i dalje su popularna među tinejdžerima i mladima. Bez obzira na vaše sklonosti, milijuni ljudi se oslanjaju na kofein da bi se probudili, bili usredotočeni ili puni energije. No, popularni stimulans ima i negativne posljedice. Pretjerana konzumacija kofeina može stvoriti osjećaj nelagode i probavne probleme.

Ako ste odlučili prestati unositi kofein u vaše tijelo, ovo će vam se dogoditi, piše The Thirty

1. Osjećat ćete manje anksioznosti

Kofein stimulira centralni živčani sustav što može uzrokovati povećanje razine anksioznosti. Energetsko piće vas može privremeno razbuditi, ali nakon toga se mogu dogoditi negativne posljedice kao što su znojni dlanovi, razdražljivost ili nervoza.

2. Imat ćete bolju probavu

Ta ista energija koja zapravo povećava proizvodnju hormona stresa stavlja vaše tijelo u stanje borbe, što znači da vas priprema za akciju. "Vaše tijelo počinje crpiti kortizol u razinama sličnim onima kada prolazite kroz akutni stresni odgovor. Rezultat je loša probava i apsorpcija vitalnih hranjivih sastojaka i minerala", objašnjava Cristina Tahoces. Pored toga, kako kofein povećava kiselost i količinu želučanog sekreta u trbuhu može dovesti do uznemirenosti želuca, probavnih smetnji i žgaravice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

3. Bolje oralno zdravlje

Puno se teže nasmijati ako su vaši zubi žućkasti ili smeđi od kofeina. Konzumiranje crnog čaja i kave bez sumnje će na vašim zubima ostaviti tragove. To se događa kada postoji prisutnost tanina (organska tvar koja je nalazi u čokoladi, kavi, vinu i čajevima) koji je skuplja na zubnoj caklini. S vremenom se taj pigment iz napitaka može ugraditi i uzrokovati trajne žute mrlje.

Prema Američkom stomatološkom udruženju kava i čaj s kofeinom mogu vam isušiti usta pa konzumirajte puno vode.

Upravo se čita

Image
JEDNOSTAVNO OČARAVA

U 'Miriše na ljubav' glumi Serkanovu i Edinu kćer: Evo tko je preslatka sedmogodišnja Maya Basol

Image

kava, žena, rad, posao, laptop, karijera, radionica ilustracija

Foto: Thinkstock
Image

kava, žena, rad, posao, laptop, karijera, radionica ilustracija

Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

4. Bolje ćete spavati

S obzirom da su stimulans, kava i energetska pića utječu na spavanje. "Kofein prejako nadražuje nadbubrežne žlijezde i stavlja štitnjaču pod stres. Dovodi vas u stalno stanje pripravnosti što znači u loš san. A premalo spavanja može vam uništiti kožu", kaže holistička savjetnica Monica Hershaft.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

5. Imat ćete bolju kožu

Previše pića s kofeinom može dovesti do čestog mokrenja. Ne samo da je ovo neugodno, već ćete izlučivati previše tekućine što može izvući vlagu koja je potrebna da bi tijelo bilo hidratizirano. Kofein će također spriječiti proizvodnju kolagena koji održava kožu čvrstom i jača kosti.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba