Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
savjeti stručnjaka

Dermatologinja Vrčić: Kako njegovati kožu tijekom zime?

Dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije, objasnila nam je kako pravilno zaštititi kožu tijekom hladnih i suhih zimskih mjeseci

Selma Sakić/ 1.1.2020. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Stigli su nam hladni i suhi mjeseci, razdoblje grijanja, i počeli su nam dolaziti pacijenti s problemom suhe kože. Neke od njih koža svrbi na pojedinim dijelovima tijela što se može dogoditi. Koža može biti blago ljuskava, crvenkasta, osobito na licu. Žene koje u svakodnevnoj njezi koriste preparate koji u sebi imaju alkohol ili parfem mogu imati dehidriranu kožu", rekla nam je na početku dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije, iz Poliklinike Hilarus te dodala.

Kako njegovati tijelo tijekom zime?

"Treba krenuti od kupanja, a možda ga i promijeniti. Osobe sa suhom kožom ne bi se trebale kupati s jako toplom ili vrućom vodom. Znači voda bi trebala biti mlaka, ne bi se trebalo predugo kupati u kadi ili tuširati - dovoljno je nekih pet minuta. Treba koristiti "sapune bez sapuna" - sindete koji nemaju nikakvih dodataka i ne iritiraju kožu. Nakon kupanja ili tuširanja koža se treba tapkati ručnikom, a ne brisati. Zatim unutar tri minute namazati s emolijensom. Preporučujem masnije kreme ili mlijeka za tijelo, a ne treba koristiti losione ili gelove zbog toga što oni dodatno isušuju kožu", objasnila je.

Image
Foto: Goran Horvatinec
Image
Goran Horvatinec

(Foto: Goran Horvatinec)

"Kod jako suhe kože tijela dobro je mazati kožu barem dva puta na dan, a ako je potrebno onda i više. Treba kupovati preparate s ureom, preparate za kožu sklonu atopijskim dermatitisom", dalje je rekla te naglasila da je vrlo važno i njegovati ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Koža može postati crvena i suha i ljudima koji inače nemaju problema. Može čak i boljeti. Ruke se ne smiju prati u jako vrućoj vodi, a dobro bi bilo koristiti sindet. Trebalo bi ih namazati svaki put nakon pranja i još dodatno nekoliko puta s masnom kremom. Naravno na hladnoću obavezno izlaziti s rukavicama", rekla je na kraju.

Selma Sakić/ 1.1.2020. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika

Površina kruga - Koja je formula za površinu kruga?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba