JUTARNJA DRAMA U VLADI / Premijer smijenio Linića, Lalovac nasljednik!

Do Linićeve smjene je došlo nakon što je iz Vlade jučer poručeno da je premijer od ministra zatražio očitovanje o slučaju 'Spačva'.

6.5.2014.
11:48
VOYO logo

Premijer ZoranMilanović danas je smijenio ministra financijaSlavkaLinića i na njegovo mjesto predložio BorisaLalovca, dosadašnjeg Linićeva zamjenika.

Milanović je to objavio na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije konferencije za novinare Milanović je u Banskim dvorima primio sada već bivšeg ministra koji nakon razgovora novinarima ispred Banskih dvora nije htio dati nikakvu izjavu.

Linićeva smjena "visila je u zraku" nakon jučerašnjega teksta u Jutarnjemlistu vezanog uz predstečajnu nagodbu o vinkovačkoj Spačvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do smjene je došlo nakon što je iz Vlade jučer poručeno da je premijer od ministra zatražio očitovanje o slučaju "Spačva" nakon čega će razmotriti sve podatke iz tog očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju o tom slučaju.

Je li ovo kraj političke karijere nepopustljivog ministra?

Odlazak kod građana popularnog ministra

Kako je počeo 'rat' Milanovića i Linića

Nakon što je u medijima objavljeno da je ministar u toj predstečajnoj nagodbi oštetio državu za 27 milijuna kuna, jer je osobno potpisao da se porezni dug Spačve prebije zemljištem čija je vrijednost višestruko precijenjena, Linić je na web stranici ministarstva optužio donedavnu ravnateljicu Porezne uprave NaduČavlovićSmiljanec. Ona je, naime, u ožujku ove godine zatražila novu procjenu koja je pokazala da zemljište vrijedi 6, a ne 33,6 milijuna kuna koliko je procijenjeno u predstečajnoj nagodbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić tvrdi da je riječ o procjeni koja nije provedena na temelju zakonskih propisa, da nije sačinjena korištenjem podataka koji su već bili na raspolaganju vukovarskoj Poreznoj upravi te da nisu uzete u obzir prethodne procjene koje su proveli ovlašteni sudski vještaci. Zaključuje da je ta procjena neutemeljena i napravljena mimo pravila struke, jer se nije držalo usporednih cijena i tabličnih pokazatelja.

Nakon njegova očitovanja mediji su objavili da je Linić u kronologiji događaja vezanih uz Spačvu zaboravio spomenuti da su i procjenitelji iz Erste nekretnina spornu zemljišnu česticu u svibnju 2011. procijenili na 6,3 milijuna kuna, gotovo isto kao i vinkovačka porezna uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeli slučaj uključio se i Uskok koji je od Ministarstva financija zatražio žurnu dostavu cjelokupne dokumentacije o kupnji zemljišta Spačve.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo