Najvažnije su čiste ruke / Evo kako su kolege iz Vlade komentirale Linićevu smjenu

Neki ministri zadržali su pravo da ne komentiraju ništa, dok su drugi podržali premijera Zorana Milanovića.

6.5.2014.
12:30
VOYO logo

Ministri rada MirandoMrsić, uprave ArsenBauk i unutarnjih poslova RankoOstojić poručili su kako je smjena ministra financija SlavkaLinića odluka premijera, koji ima na raspolaganju mandate svih ministara.

SDP je uvijek bio stranka čistih ruku i važno je da se i taj dio naglasi i da Hrvatska krene naprijed

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar turizma DarkoLorencin je zadržao pravo da ništa ne komentira. Bas kao i ministrica AnkaMrakTaritaš koja je rekla da je to pitanje za nekog drugog. 

"Naši mandati su na raspolaganju tako da je potez premijera Milanovića ono za što premijer ima ovlasti, a sasvim sigurno je da u Vladi vlada razumijevanje. Sigurno taj potez premijera ide za tim da nestane ono što se govorilo oko sukoba i svega ostalog", izjavio je Mrsić novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer je poduzeo odlučan potez i što se mene tiče nemam što komentirati", dodao je, odgovarajući na upit je li ga iznenadila Linićeva smjena.

Mrsić je ustvrdio kako je Vlada stabilna i čvrsta unatoč aferama, a upitan hoće li smjena utjecati na SDP-ov rezultat na europskim izborima, citirao je riječi premijera Zorana Milanovića kako su SDP-u važne "čiste ruke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP je uvijek bio stranka čistih ruku i važno je da se i taj dio naglasi i da Hrvatska krene naprijed", rekao je, uvjeren da će BorisLalovac uspješno obavljati dužnost novog ministra financija.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

U isto je uvjeren i ArsenBauk, koji je podsjetio da je Lalovac bio Linićev zamjenik te može nastaviti posao i projekte na promjenama. "Imat će podršku svih kolega", rekao je, dodavši kako će i s Lalovcem surađivati kao što je to činio i s Linićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit hoće li biti raskola u SDP-u, Bauk je kazao kako će se o stranačkim pitanjima govoriti nakon sjednice SDP-ova Predsjedništva.

Novinare je zanimalo i je li Linićevom smjenom uzdrmana Vlada, na što je Bauk poručio kako ne želi govoriti o Vladi jer ona mora funkcionirati. "Što se tiče stranačkih, političkih i dnevnopolitičkih odnosa pitanje je kako će to utjecati. Svaki dobar potez utječe dobro, a loš potez utječe loše", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Ranko Ostojić je rekao kako premijer ima na raspolaganju mandate svih ministara te odlučuje o svojim suradnicima. Dodao je kako nije iznenađen Linićevom smjenom.

"Premijer ima pravo birati svoje suradnike i ako izgubi povjerenje u nekoga onda takvu odluku može donijeti", istaknuo je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan može li Lalovac uspješno obabljati dužnost ministra financija, odgovorio je kako je i ta stvar u rukama premijera. "On ga je odlučio predložiti za ministra financija a to znači da ima njegovo povjerenje", kazao je Ostojić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih MilankaOpačić rekla je da je pravo svakog premijera da bira svoje suradnike, a za SlavkaLinića ustvrdila je da je u dvije i pol godine napravio izuzetno velik posao u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što mogu definitivno reći je to da je ministar Linić u dvije i pol godine napravio izuzetno veliki posao u Vladi", kazala je Opačić. Ocijenila je da dosadašnji Linićev zamjenik BorisLalovac, kojeg je premijer Milanović predložio za novog ministra financija, može uspješno nastaviti voditi Ministarstvo financija.

Odgovarajući na pitanje je li sukob Milanović-Linić naštetio Vladi, Opačić je rekla da je "premijer donio svoju odluku te da će svi članovi Vlade nastaviti i dalje raditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas su građani izabrali da rješavamo njihove probleme. U ovom trenutku građani dosta teško žive i naš fokus mora biti na provođenju reformi i na promjene u društvu kako bi građanima osigurali bolji život", poručila je Opačić. Smatra da "prve naznake onoga što je ova Vlada napravila u dvije i pol godine već lagano vide".

"Treba ustrajati dalje jer građani su to zavrijedili i zbog toga su nas izabrali", zaključila je potpredsjednica Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Grčić: Linićeva smjena ojačala je Vladu

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova europske unije BrankoGrčić danas je u povodu smjene ministra financija SlavkaLinića kazao kako premijer predlaže i smjenjuje ministre, ali i izrazio uvjerenje da je Vlada ovim postupkom ojačala jer je poboljšana komunikacija s ministrima.

"Zoran Milanović je mandatar Vlade, on predlaže, ali i smjenjuje ministre ukoliko nije zadovoljan njihovim radom ili nema dobru komunikaciju s njima", rekao je Grčić novinarima u Čakovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li nakon Linićeve smjene Vlada nestabilnija, Grčić je kazao kako je Vlada stabilna te da je poboljšana komunikacija sa svim ministrima, što znači da je Vlada ojačala.

Za Linićevog nasljenika Borisa Lalovca rekao je kako i sam premijer za njega kaže da je mlad, sposoban i stručan čovjek te da ga to čini odličnim izborom za dužnost ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leko: Premijer uvijek može smijeniti ministra i rekonstruirati Vladu

Predsjednik Hrvatskog sabora JosipLeko izjavio je danas kako nije upoznat sa situacijom oko smjene ministra financija Slavka Linića, ali i istaknuo kako premijer Zoran Milanović može uvijek smijeniti nekog od ministara te provesti rekonstrukciju Vlade.

"Nisam upoznat sa situacijom, nismo raspravljali u stranci i zato vam ne mogu ništa reći, ali mogu reći da je premijer mandatar i da uvijek može raditi i smjenu, ali i rekonstrukciju Vlade", rekao je Leko novinarima nakon svečane sjednice splitskog Gradskog vijeća u povodu sutrašnjeg blagdana Sv Duje, zaštitinika tog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit hoće li Linićeva smjena izazvati potrese u SDP-u, Leko je kratko odgovorio: "O tome ćemo razgovarati u stranci".

Je li ovo kraj političke karijere nepopustljivog ministra?

Odlazak kod građana popularnog ministra

Kako je počeo 'rat' Milanovića i Linića

Upoznajte kandidata za novog ministra financija

Kako je počeo 'rat' Milanovića i Linića

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo