tjedan dana od tragedije / Minutom šutnje Amerika se prisjeća žrtava iz Newtowna

Image
Foto: RTL

Brojni Amerikanci prisjetit će se u petak žrtava masakra u Newtownu minutom šutnje i zvonjavom crkvenih zvona, netom prije nego što se moćna lobistička skupina za pravo na nošenje oružja uključiti u nacionalnu raspravu o kontroli oružja.

21.12.2012.
15:00
RTL
VOYO logo

Guverner Connecticuta DannelMalloy pozvao je stanovnike na minutu šutnje u 9.30 sati po lokalnom vremenu (15.30 po srednjoeuropskom) kako bi obilježili tjedan dana od tragedije u kojoj je 20-godišnjiAdamLanza ubio svoju majku i potom upao u osnovnu školu Sandy Hook i usmrtio dvadesetero djece i šestero odraslih.

Guverneri Illinoisa, Michigana, Mainea i još nekoliko saveznih također su pozvali stanovnike da zastanu na minutu i prisjete se žrtava masakra, a zvona Nacionalne katedrale u Washingtonu oglasit će se 28 puta, po jedan put za svaku žrtvu, uključujući i Lanzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka koja upravlja burzom u New Yorku također će na minutu zaustaviti rad u 9.30 sati.

Prisjećanje na žrtve pucnjave odvijat će se netom prije što Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA), jedna od najmoćnijih lobističkih udruga sa snažnim političkim vezama u Washingtonu, pokrene medijsku kampanju i uključi se u nacionalnu raspravu o kontroli oružja, potaknutu ubojstvom dvadesetero djece u dobi od 6 i 7 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga je sazvala konferenciju za novinare u Washingtonu u 10.45 sati po lokalnom vremenu (16.45 po srednjoeuropskom). Proteklih je dana bila prilično tiha, a oglasila se tek kratkim priopćenjem u četvrtak u kojem navodi da je "spremna ponuditi smislene prijedloge kako se ovo nikada ne bi ponovilo".

Oko 11.100 Amerikanaca ubijeno je vatrenim oružjem 2011. godine, ne računajući samoubojstva. U privatnim rukama nalaze se stotine milijuna komada oružja, a zakoni koji reguliraju to pitanje smatraju se kontroverznim, a među mnogima i preblagim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u petak Kongres da zabrani prodaju jurišnih pušaka i spremnika s većim brojem metaka te da uvede obvezne provjere kupaca prije nego što im se proda oružje, a njegov potpredsjednik JoeBiden okupio je radnu skupinu koja bi trebala osmisliti mjere za suzbijanje oružanog nasilja u SAD-u.

Biden je na prvom sastanku održanom u Bijeloj kući okupio članove kabineta, policijske i druge dužnosnike kako bi na zahtjev predsjednika do kraja siječnja izradili nacrt plana za postroženje zakona o osobnom naoružanju, unapređenje pristupa Amerikanaca mentalnom zdravlju, jačanje sigurnosti u školama i obraćanje kulturi koja glorificira nasilje i oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo