veliki potresi u SDP-u / Kakva budućnost čeka vladu Zorana Milanovića?

U dvije i pol godine Milanović je promijenio trećinu svojih ministara. Linić je šesti koji odlazi, jedini smijenjen. Prije njega otišla su dva potpredsjednika - Čačić u zatvor, Mimica u Europsku komisiju, Veljko Ostojić zbog afere sa zemljištem, Mirela Holy zbog nepotističkog e-maila, Zlatko Komadina zbog bolesti. Premijer uvjerava - vlada ostaje stabilna.

6.5.2014.
19:18
VOYO logo

Odlazak Slavka Linića značajno će promjeniti odnose i u vladajućem SDP-u i u vladi Zorana Milanovića. Premijer tvrdi - nabolje.

"Ova vlada je što se mene tiče, možda će to biti nekorenktno prema ministru Liniću jer cijenim neke stavri koje je napravio, ojačana ovime. Ovo pokazuje jasan stav i gard", kaže premijer Milanović.

U dvije i pol godine promjenio je trećinu svojih ministara. Linić je šesti koji odlazi, jedini smijenjen. Prije njega otišla su dva potpredsjednika - Čačić u zatvor, Mimica u Europsku komisiju, Veljko Ostojić zbog afere sa zemljištem, Mirela Holy zbog nepotističkog e-maila, Zlatko Komadina zbog bolesti. Premijer uvjerava - vlada ostaje stabilna.

"Garant fiskalne discipline sam ja. Da to ne zvuči pretenciozno, ja sam garant i fiskalnih promašaja. To su i moji najbliži suradnici u užem kabinetu, koji donose sve ključne odluke", kaže Milanović.

A ima li za ovu ključnu odluku potporu vrha stranke i Vlade? Koalicijski partneri od ovog sukoba i odluke: peru ruke.

"Pitanje je to za nekog drugog ne za mene, nemojte me to pitati", rekla je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš (HNS).

"Ovo sigurno ne pridnosi stabilnost, to je stvar unutar SDP-a a trebali se fokusirati na rješavanje problema građana", ministar turizma, Darko Lorencin (IDS).

Milanović tvrdi - dugo je razgovarao s najbližim suradnicima iz stranke o "problemu Linić". Ministri zato nisu iznenađeni, potpredsjednici Vlade svi uz njega.

"Premijer ima pravo birati svoje suradnike. Ako izgubi povjerenje u nekoga, onda takvu odluku može donijeti", kaže potrpedsjednik Vlade Ranko Ostojić.

"Pravo je predsjednika Vlade da o tome odlučuje", kaže potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

"Vlada definitivno nije oslabljena i Linićeva smjena joj nije naštetila", slaže se i potpredsjednik Branko Grčić.

Vlada očito ide dalje, no mnogi su u SDP-u svjesni da će stranku posljedice ovog sukoba dugo opterećivati.

"Ne bih govorio o vladi, vlada mora funkcionirati. Što se tiče stranke ili što se tiče dnevno političkih odnosa, pitanje je kako će to utjecati, svaki potez utječe, dobar dobro, a loš loše", kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Za riječki SDP: potez je bez sumnje loš.

"Uvijek kada netko ode, nešto je oslabljeno", kaže potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Linićeva baza, riječki SDP, koji godinama stranci donosi najveći broj mandata na izborima, najveći je problem Milanoviću, iako on tvrdi - da je priča o "riječkom SDP" - zapravo uvreda.

"Kao da su neki klan, tajna organizacija", kaže Milanović.

Klan mu ipak  zamjeraja što o smjeni nije prethodno raspravljeno na predsjedništvu.

"Mislim da je način na koji je to izvedeno prije svega nekolegijan i neljudski, kada se radi o kolegi Slavku Liniću. Procjenjujem da odnosi unutar stranke zasigurno više neće biti niti jedinstveni niti dobri kao do sada. Ovo će kratkoročno imat posljedice na rezultate izbora za eurospki parlament, a dugoročno na stabilnost stranke", rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Iako premijer tvrdi da je s ključnim ljudima razgovarao,  nekim važnim igračima ništa nije rekao.

"Mene osobno nije konzultirao, nisam imao informaciju", rekao je Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa ne komentiram, nisam upoznat sa situacijom. Nismo raspravljali u stranci i zato vam ne mogu ništa reći", rekao je predsjednik Sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko.

Šef kaže: odluka i nije na njima.

"Ovakve odluke moram donijeti ja, ne predsjendištvo SDP-a. Na njemu će oni koji nisu informirani, biti obaviješteni. Ne možete čekati sastanke predsjedništva, odluke se donose cijelo vrijeme. Mi nismo CK SK, te manire je preuzeo HDZ", poručio je Milanović.

Iako u njega nema povjerenja, o izbacivanju Linića iz stranke zasad nema govora.

"Što? Zašto? Ne... To je pitanje bespredmetno u ovom trenutku i svakom drugom", na ovo pitanje je odgovorio premijer.

A trenutak u kojem će Milanoviću odgovoriti na optužbe, Linić je odgodio.

"Ali isto tako želim reći i poručiti svojoj stranci, obzirom da sam preko 20 godina član i da sam puno dao stvaranju te stranke, želim da uspije na izborima za EU parlament. Sve što mislim o odnosima s premijerom i razlozimam, reći ću nakon 25. jer žeklim uspjeh svom SDP-u i njegovim partnerima2", proučio je Slavko Linić.

Linić će svoj stol isprazniti danas, no očito je - nije još rekao zadnju riječ.

VIŠE O TEMI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'O svom odnosu s premijerom ću sve reći nakon 25. svibnja'

'Milanovićev potez je nimalo kolegijalan i nimalo ljudski'

Evo kako su kolege iz Vlade komentirale Linićevu smjenu

Milanović: Izbori su bitni, ali čiste ruke su bitnije

Je li ovo kraj političke karijere nepopustljivog ministra?

Odlazak kod građana popularnog ministra

Kako je počeo 'rat' Milanovića i Linića

Upoznajte kandidata za novog ministra financija


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo